باور کند که باغچه دارد میمیرد

ساخت وبلاگ


کسی به فکر گلها نیست

کسی به فکرماهیها نیست

کسی نمیخواهد

باور کند که باغچه دارد میمیرد

که قلب باغچه در زیر آفتاب ورم کرده است

که ذهن باغچه دارد آرام آرام

از خاطرات سبز تهی می شود (فروغ فرخزاد)

با شروع‌ دوران‌ مدرنیته‌ و دستیابی‌ بشر به‌ تكنولوژی‌ و فناوری‌، روز به‌ روز عرصه‌ حضور انسان‌ در زمین‌ بسط‌ پیدا كرد و در پی‌ آن‌ بر جمعیتش‌ افزوده‌ شد. امروز دیگر تلفات‌ بیماری‌ها مانند گذشته‌ در كمین‌ انسانها ننشسته‌ است‌ و زندگی‌ بشر به‌ واسطه‌ پیشرفت‌های‌ انسانی‌ در امور بهداشتی‌ و صنایع‌ غذایی‌ ظاهری‌ قوام‌ یافته‌ به‌ خود گرفته‌ است‌.

اماانسان خواسته و ناخواسته روند طبیعی محیط زیست خود را دگرگون کرده است، هر روز درختان بسیاری قلع و قمع می‌شوند، آب‌ها به هدر رفته و آلوده می شوند، جنگل‌های طبیعی از میان رفته، بسیاری از گونه‌های زیستی در حال انقراض هستند و صدها گونه به علت از دست دادن زیستگاه‌های خود، نابود می‌شوند.

گرمایش زمین، خطر خشکسالی، تخریب جنگل‌ها، آلودگی‌های هسته‌ای، ذوب شدن یخ‌های قطبی، بالا آمدن سطح دریاها، مرگ مرجان‌ها و گونه‌های زیستی، بروز فاجعه‌بار طوفان‌ها، سیل‌ها، گردبادها و اتفاقات بی‌شماری که ناشی از به هم خوردن توازن زیست‌ بوم زمین است، انسان را نگران و وحشت‌زده کرده است.

ما داریم خاک را با کشاورزی صنعتی در مقیاس‌های وسیع مسموم می‌کنیم.

تکیه‌ی ما بر‌ استفاده از سوخت‌های فسیلی، نابودی جنگل‌ها و آلودگیِ اقیانوس باعث انتشار دی اکسید کربن به اتمسفر می‌شود. افزایش تقاضا برای مصرف گوشت نه تنها شامل ظلم و ستمی وحشتناک بر میلیاردها حیوان در دامداری‌های صنعتی شده، بلکه بخش‌های بسیاری از محل زندگیِ حیات وحش جهت رشد و تهیه‌ی خوراک برای دام‌ها نابود می‌شوند.

سوخت فسیلی بسیار زیادی نیاز است تا غله را به حیوانات، حیوانات را به کشتارگاه، و گوشت را به میز غذا برساند – و این حیوانات طی هضم غذا گاز متان تولید می‌‌کنند – که گازی به مراتب سمی‌تر از دی اکسید کربن است. و زائده‌ها و فضولات آنها در کنار دیگر رواناب‌های کشاورزیِ صنعتی دارند خاک و رودخانه ها را آلوده کرده، گاهی منجر به رشد انفجاریِ جلبک‌ در بخشهای وسیعی از اقیانوس می‌شوند.

تغییرات اقلیمی، تهدیدی بسیار جدی ست. همانگونه که این گازهای گلخانه‌ای گرمای خورشید را محصور کرده، منجر به آب شدن یخ‌های قطبی، بالا رفتن سطح دریا، طوفان‌های بیشتر و شدیدتر، سیل و خشکسالی می‌شوند. در برخی از نواحی محصولات کشاورزی رو به کاهش هستند که باعث تشدید در جابجایی‌ها و نقل مکان انسان‌ها و منازعه و جدل بین آن‌ها شده است.

این بحرانی که به دست بشر متمدن و پیشرفته به وجود آمده را چه درمانیست؟

آنگاه

خورشید سرد شد

و برکت از زمین‌ها رفت

و سبزه‌ها به صحراها خشکیدند

و ماهیان به دریاها خشکیدند

و خاک مردگانش را

زان پس به خود نپذیرفت (فروغ فرخزاد)

 

افسون نیک پور

 

شعار روز جهانی موزه در سال ۲۰۱۸...
ما را در سایت شعار روز جهانی موزه در سال ۲۰۱۸ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : afsoonhonar بازدید : 107 تاريخ : چهارشنبه 14 اسفند 1398 ساعت: 22:26